Óriási érdeklődés mellett rendezték meg Gyulán, a Wellness Hotelben azt a kötetlen megbeszélést, ahol a Békés Megyei Teniszszövetség, a megye szinte összes teniszklub képviselője, edzők, szülők, versenyzők, valamint a Magyar Tenisz Szövetség részéről Richter Attila-főtitkár, Juhász Gábor-sportigazgató és Kisgyörgy Gergely elnökségi tag vettek részt.

A rendezvényen készült képek megtekintetőek a galériában.

Miután Vágréti László a Békés Megyei Teniszszövetség elnöke és Kovács Zoltán a Békés Megyei Teniszszövetség titkára köszöntötte a megjelenteket, ünnepélyes eredményhirdetésre került sor. Átadták a 2013-as év női és férfi csapatbajnokság győzteseink járó díjakat.

A Magyar Tenisz Szövetség részéről elsőként Kisgyörgy Gergely kapott szót, aki hangsúlyozta, hogy nincs tabu-téma, bármilyen kényes kérdésről legyen is szó. A megbeszélés ennek jegyében folytatódott tovább, és szinte azonnal felszínre is kerültek a jelenlévőket leginkább foglalkoztató problémák.

Az idei megyei férfi csapatbajnokságban 12 csapat vett részt, annak köszönhetően, hogy több OB3-ban indulási joggal rendelkező csapat visszalépett a magasabb osztályban szerepléstől. Mivel ennyi mérkőzés lejátszására főleg az őszi szezonban nem igazán volt lehetőség, ezért a megyei bajnokságban 2 osztály került kialakításra. A jövőre nézve Kovács Zoltán elmondta, hogy a korábbi OB3-as bajnokságban induló csapatok, ha kiegészülnének még néhány megyei klubbal, valamint a régióban található 2-3 teniszklubbal, akkor kialakítható lenne egy olyan OB3-as csoport, ahol viszonylag kevés utazással el tudnának menni egymáshoz a csapatok. A megyei klubvezetők azonban kifejezték azon aggályukat, hogy ha játékengedély váltásához fogják kötni az indulás jogát, akkor lényegesen kevesebben fogják vállalni a csapatbajnoki szereplést. Ugyanis a játékengedély, amellett, hogy sportorvosi vizsgálaton való részvételt igényel, még a borsos ára miatt is visszatartó erő. A szövetség részéről erre azt a választ kaptuk, hogy a sporttörvény megköveteli a sportorvosi meglétét, és ez alól elvileg a megyei bajnokságban szereplő játékosoknak sincs felmentése, a játékengedélyek ára pedig lényegesen kevesebb lenne, ha többen bekapcsolódnának „hivatalosan” is a tenisz sportéletbe. Ezzel kapcsolatban az a szövetség elképzelése, hogy bevezetnek egy úgynevezett mtsz-kártyát, ami egy, egyszeri regisztráció után különböző kedvezményeket nyújtana tulajdonosának, és ezt bárki kiválthatná, függetlenül attól, hogy teniszezik-e vagy sem. Szeretnék, ha meghonosodna az a szokás a magyarországi pályákon is, hogy a hazai csapat a forduló befejezését követően megvendégeli a vendégcsapatot, ezzel is erősítve az összetartozás érzését.

Richter Attila- főtitkár beszédében elmondta, hogy a legnagyobb problémát az okozza a hazai teniszéletben, hogy kimaradt 6-8 év, amikor nagyon sokan elfordultak a tenisztől. A Szövetség szeretné elérni, hogy bizonyíthatóan egy olyan tömegbázis álljon mögötte, amivel már oda lehet állni a döntéshozók elé, hogy igenis a tenisz valóban megérdemli a kiemelt szerepet. Miután a sportág bekerült azon 10 sportág közé, amely jelentősebb anyagi támogatásra számíthat, a Szövetség szándéka, hogy ezt a többletforrást, azon túlmenően, hogy a legtehetségesebb utánpótlás versenyzőket támogatja, arra szeretné fordítani, hogy azon klubokat segítse, akik felvállalják a Szövetség törekvéseit.

A Play and Stay program mindenképpen egy sikertörténet, hiszen rengeteg gyermek ismerkedik meg ezen keresztül a tenisszel, viszont az már komolyabb fejtörést okoz a szakembereknek, hogyan lehet azt elérni, hogy az iskolai teniszt később felváltsa egy klubszintű részvétel a sportban. Ha pedig a gyermek el kezd edzésekre járni, akkor a következő lépcsőfok, hogy akar-e majd versenyezni. Ezzel kapcsolatban a megyei klubvezetők elmondták, hogy jelenleg elég nehéz egy gyermeket elküldeni az első versenyére, hiszen ez szintén játékengedélyhez, sportorvosi vizsgálathoz kötött. Mindenképpen valami megoldást kellene találni arra, hogy a szabályok elősegítsék, azt, hogy ha valaki csak éppen ki akarja magát próbálni egy versenyen ezt minél egyszerűbben és olcsóbban megtehesse.

Az online nevezési rendszer előnyeit emelte ki Dr. Kopcsák Zoltán, békéscsabai versenyző, ugyanakkor elmondta, hogy sajnos azért nem tudott elindulni két versenyen, mert az utolsó pillanatban versenytársai visszaléptek, valószínűleg a kevés induló miatt. Ilyenre az ONR előtti időkben nem volt lehetőség. Az ONR bevezetése ugyanakkor a korosztályos versenyeken indulóknak is nagyobb mozgásteret biztosít, hiszen a nevezési határidő lezárásáig bárki átnevezhet egy másik, esetlegesen könnyebbnek ígérkező versenyre. Erre megoldásként felvetődött, hogy elég lenne, ha csak a nevezők száma jelenne meg, de a nevezők kilétére csak a sorsolást követően derülne fény. Kérésként merült fel a Szövetség részére, hogy a szombaton kezdődő versenyek táblái már péntek reggel legyenek kisorsolva, és délig közzétéve, hogy a messzebbről a versenyek helyszínére érkezők időben fel tudjanak készülni az esetleges korábbi indulásra.

A Szövetség részéről elhangzott, hogy a teljes versenyszabályzat, vele együtt a ranglistaszámítás alapját képező pontozási rendszer teljes körű megreformálásán dolgoznak. Mivel az elmúlt 15 évben nem igazán volt jelentős mértékű változtatás, így nem kis lemaradást kell behozniuk, és kialakítani egy minden szempontból igazságos rendszert. Mivel a legnagyobb tömegbázist a csapatbajnokságokban szereplő játékosok teszik ki, ezért ennek a szabályrendszerét szeretnék az elsők között kidolgozni, és elérni azt, hogy az egy bajnokságban szereplő csapatok között megszűnjenek a nagyobb szakadékok. Ezáltal izgalmasabbá, jobbá téve a játékot.

Esett még szó edző és versenybíró képzésről, mivel fontos, hogy olyan képzett szakemberek oktassanak, akik előre tudják mozdítani a sportág megbecsülését.

Az, hogy 4,5 órán keresztül zajlott ez a megbeszélés azt mutatja, hogy bőven van megoldandó probléma, de a megoldás felé vezető út az együttgondolkodásban és az ehhez hasonló összejövetelek szervezésében rejlik.

Ezúton is köszönjük a Magyar Tenisz Szövetségnek, hogy megtiszteltek minket részvételükkel!