Az eddigi legrangosabb teniszversenyt rendezik meg idén júniusban Gyulán. A Magyar Tenisz Szövetség jóvoltából 25 ezer dollár összdíjazású ITF futures tornát tarthatnak a fürdővárosban, hasonlóra pedig még nem volt példa a megyében.

Hogyan kerül Gyulára egy ilyen rangos nemzetközi verseny? – szegeztük a kérdést Kovács Zoltánnak, a házigazda Tenisz Szabadidő Sport Klub vezetőségi tagjának.     
– A gyulai tenisz klub évtizedek óta színvonalas hazai versenyeket rendez, ezen kívül nagyon sok igazolt sportolóval és MTSZ klubkártyával rendelkezik. Ilyen előzmények után kereset meg tavaly novemberben Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára, aki arra gondolt, hogy a 2017-es profi versenyek egyik helyszíne Gyula városa lehetne, melyhez a főszponzort is biztosítja. A kiválasztásban bizonyára fontos szerepe volt a város jó turisztikai adottságainak és infrastruktúrájának. Ezt követően vezetőségünk is megkereste dr. Görgényi Ernő polgármestert és Kertes Istvánt, a Gyulasport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, akik mindenben támogatták a megtisztelő felkérést.
 
Mit kell tudni erről a versenyről?
– Hosszú szünet után, komoly állami támogatással, a magyar tenisz életet tavaly sikerült visszajuttatni a profi versenyek térképére. A futures versenyeken világranglista pontokat lehet szerezni, és a magas összdíjazás miatt akár a rangsor kétszázadik helyéről is érkezhetnek játékosok Gyulára. Csak érdekességképpen jegyzem meg: Novak Djokovics felnőtt karrierje egy ilyen torna megnyerésével kezdődött Szolnokon, 2004-ben. Jó érzés lenne, ha az idei junior Austral Open bajnok, Piros Zsombor is ugyanezt tenné megyénkében.
 
Hány teniszezőre számítanak, és honnan érkezhetnek ők?
– Június 10-én, szombaton egy 48-as selejtező táblával kezdődik a verseny, és június 13-án indulnak a 32-es egyéni és a 16-os páros főtábla küzdelmei. Ebből kifolyólag az edzőkkel együtt száznál több sportember várható. A világ minden tájáról érkezhetnek a résztvevők, a konkrét névsor csak két–három héttel a torna előtt derül ki a nevezési listából.
 
- Ez egy igen nagy feladat és komoly kihívás lehet a klub életében. Milyen munkálatok előzik meg a szervezést?
– A Nemzetközi Tenisz Szövetség előírásainak kell megfelelni, amely tényleg nem kis feladat. Azonban klubunkat mindig is az összefogás jellemezte, és tagjaink közül mindenki kiveszi a részét valamilyen formában a versenyek szervezéséből. A pályák és környezetének előkészítései már megkezdődtek, a helyi szponzorokkal folynak a tárgyalások, és ezúton szeretnénk megköszönni Gyula város Önkormányzatának és a Gyulasport Nonprofit Kft.-nek a támogatását.
 
Élőben mindig nagy élmény profi sportolók játékát megtekinti. Milyen formában látogathatnak ki az érdeklődők?
– Ez most tényleg nagy élmény lehet azok számára, akik szeretik a sportot és a teniszt. Úgy gondolom, a fiatal versenyzőknek komoly motivációt adhat, hogy testközelből nézhetik a profik edzését és mérkőzéseiket. Az esemény mindenki számára ingyen látogatható lesz, és a helyi médiával megegyezve, a napi játékrendeket igyekszünk mindig frissen előre közölni. Emellett a klubunk hivatalos közösségi oldalán és a Magyar Tenisz Szövetség honlapján is naprakész információt kaphat mindenki az eseményről.

Forrás: bmsextra.hu